fbpx

Hvem får vulvodyni?

Vulvodyni kan ramme kvinder i alle aldre, men i min klinik har jeg set flest kvinder mellem 18 og 30 år. 

Der er stadig ingen der kan sige bestemt hvad årsagen er til, at det opstår, men der er mange gæt og nogen har set et mønster i nogle sygdomme som er gået forud for generne.

Eks. har mange oplevet vulvodyni efter gentagne behandlinger for svamp og/eller blæretændelse. Men det vides ikke om det er følger efter sygdommen eller efter behandlingen. Symptomer på svamp og vulvodyni kan godt minde om hinanden, kløe, svie og brændende smerter og sarte slimhinder i skeden. Derfor kan det godt være, at din læge har givet dig svampebehandlinger som du ikke har haft brug for. Det var nok allerede vulvodyni.

Andre har oplevet, at når de holdt op med at spise sukker, så har mønstret ændret sig, eller generne er helt forsvundet. Men der er ikke lavet decideret forskning på området, så man kan endnu ikke med sikkerhed sige, at det er sukkeret, der er årsagen.

Der er også set tegn på at hormoner, som i P-piller, har haft betydning, idet at når kvinden stoppede med p-pillerne, så stoppede smerterne også. For andre har det været lige modsat. Men de fleste har haft gavn af at stoppe med hormoner.

Når man går og har smerter hver dag, bliver man parat til at prøve hvad som helst og nogle gange skyder man i blinde og prøver flere ting på en gang og så ved man ikke hvad det var der virkede, hvis generne holder op.

Men nogle kvinder har haft gavn af akupunktur, andre af zoneterapi, andre af omlægning af kost, andre igen af udspænding af muskulatur.  Atter andre har haft glæde af samtale ved psykolog og som skrevet et andet sted, nogen har også oplevet resultater af at bruge bedøvende salve i årevis og pludselig var generne væk.

Når jeg arbejder med en kvinde, spørger jeg ind til alle områder af hendes liv. Jeg vil gerne kende hendes historie for at kunne se et mønster og finde ind til hendes kerne, hvor problemet ofte ligger. De fleste kvinder bliver utroligt lettede over endelig at blive taget alvorligt og lyttet til og efterhånden er der nogle ting, der går op for dem og de begynder også at tage sig selv mere alvorligt og lytte til deres egen krop. For de har jo længe fået at vide af omgivelserne, at det er noget pjat og de skal bare lære at slappe af. Men så let er det ikke.

Vores krop er meget klog og husker utroligt meget, også meget mere end vi selv er bevidst om. Så når vi begynder at spørge ind til historien, er der pludselig ting som kvinden kommer i tanke om. Ting, der måske ikke var så behagelige, men som hun ”lærte at leve med”. Det behøver ikke være alvorlige ting, som overgreb og voldtægt. Det kan også bare være noget, nogen har sagt, forældrene har gjort uden at ville noget ondt.

Ofte når vi finder ind til årsagen, så begynder tingene at udvikle sig. Dog vil jeg sige at selvom vi ikke finder årsagen, så kan udviklingen stadig foregå, for kvinden lærer sig selv bedre at kende og at tage mere vare på sig selv.

Når kroppen oplever noget ubehageligt kan der komme en reaktion, ligesom når vi bliver forskrækkede over en edderkop eller andet, hvor vi holder vejret og spænder i musklerne. Dette kan sætte sig som et permanent mønster, hvis vi ikke bliver bevidst om det og lærer at give slip på det igen. Det kan være det er den måde, du reagerer på pludselige begivenheder eller ubehagelige oplevelser og stress. Men det betyder ikke at der ikke kan gøres noget ved det for det kan der.

Du vil måske også synes om:

Elsk dit underliv
KVINDE MED MEGEN LYST?

Hvordan bliver der set på kvinder med megen sexlyst i dag? Jeg har lige set et program på tv om yngre kvinder, som bliver skammet ud, fordi de står ved

Læs mere
Sexologens foredrag

Hvad foregår der i en sexologs konsultation? For mange er sex stadig tabu at tale om, endda med sin nærmeste partner, hos sexologen er intet for pinligt. Har du tænkt

Læs mere